top of page

Krajevni pridelki in izdelki

Sladice govorijo o izvrstni ponudbi kraških dobrot in krajevnih pridelovalcev
Kraško belo vino
Nabrežinski kamen
Mleko in mlečni izdelki
Kozja družina na goriškem Krasu
Teranov liker
Kraški med
Oljka v cvetju na Tržaškem
Sadovi kraške zemlje in človeškega truda

Na Krasu pod kamnom teče vino. Črno vino teh krajev je teran: v njegovem telesu jasno začutimo apnenčasta tla. Iz njega pripravimo odličen liker in po njem je poimenovana pot po krajevnih gostilnah in kleteh. Ampak Kras na širšem območju poznajo zaradi belih sort vina. Vinska odličnost se na svetovnem prizorišču predstavlja z vinarsko produkcijo kraških pridelovalcev, ki vse bolj izboljšujejo kakovost krajevnih belih sort, kot sta vitovska in malvazija.

 

Poleg vina je Kras znan tudi zaradi izbranih sort meda (od rešeljike do ruja), mlečnih izdelkov, med drugim iz kozjega in ovčjega mleka, dehtečega olivnega olja iz krajevnih sort naprimer belice, zdravilnih zelišč, ki na tej zahtevni zemlji razvijejo posebne zdravilne lastnosti, in drugih pridelkov in izdelkov. 

 

Čeprav ga običajno ne pojmujemo kot "kraški izdelek", je nabrežinski marmor gotovo eden glavnih, zaradi katerih je Kras zaslovel že v antičnem svetu.

Zaradi pomena, ki ga kamen ima za Kras, bodo zato nekatere sladice v tem razdelku posvečene tudi kamnolomski in obrtni dejavosti z marmorjem in apnenčastim kraškim kamnom.

 

Sestavine sladic v  tem oddelku so torej krajevni pridelki in tipični izdelki, s katerimi se želi vrednotiti pomembne, pa tudi manj znane pridelovalce, ki skupaj tvorijo posebnost tega prostora in z lastnim trudom in ljubeznijo do te zemlje spodbujajo razvoj Krasa.

 

Nove sladice s Krasa v tem oddelku:
bottom of page