top of page

Torta s teranovim likerjem

Trpko vino se spremeni v sladki liker, liker pa v sladico
Il Dolce Carso: Torta al Liquore di Terrano

Teran je črno vino Krasa. Okus je trpek, z močno osebnostjo in polnim telesom, težko si ga predstavljamo v sladici. Je pa odlična baza za liker, ki ga pripravimo z dodatkom začimb in dišav.

Preprosta torta iz španskega kruha in stepene smetane je okvir za ta liker. Testo smo "opili" z likerjem, smetano pa kot prt v gostilni ob koncu kosila obarvali s kapljicami likerja, naj obudi občutek prijetnega druženja za mizo.

 

V teh receptih smo uporabili:

 

Teranov liker

turistične kmetije "Agriturizem Pri Cirili"

Bratuževa 6, 34070 Doberdob, Gorica - Italija

tel. +39 0481 78268, +39 340 104 8982

www.pricirili.it

 

Terrancaffè

Kraško vino se je "zvilo" s kavo

 

V kraških srcih teče teran. Skozi stoletja so se domačini tako navezali na to sorto rdečega vina, da so mu posvetili ljudski praznik (Praznik pršuta in terana), turistično pot (Vinska pot Terana) in čezmejno razstavo pridelovalcev terana (Teranum).

 

Desert sestavjata rahel mousse na osnovi teranovega sladkornega sirupa in glazurna polivka iz teranovega likerja kmetije Matej, v katerem smo kuhali kavo in vanilijo.

 

Serviramo ga v kozarcu za vino. Na dnu je kanček glazure, ki jo tudi vlijemo v kozarec pred stranko iz steklenice za vino. Kozarec sloni na polovički zamaška, obarvanega z vinom, ki kozarec malo nakloni: neobičajna postavitev za neobičajno, a uglašeno spajanje sestavin.

Il Dolce Carso | Teranov mousse s kavo
bottom of page